24 Απρ 2013

Πόσα δανείστηκε το ελληνικό κράτος, από το 1821 μέχρι σήμερα


Μια «Βίβλος» που καταγράφει τη γένεση και την πορεία του χρέους από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, εκδόθηκε πρόσφατα και γεμίζει οργή όποιον διαβάζει για τα δάνεια και τις μίζες που έπαιρναν διαχρονικά οι έλληνες πολιτικοί.

Πρόκειται για το βιβλίο «Ο εξωτερικός δανεισμός», του διδάκτορα της Κοινωνιολογίας και μαθηματικού Τάσου Ηλιαδάκη. Οι αριθμοί που παραθέτει ο Ηλιαδάκης, προκαλούν το ενδιαφέρον και την ... οργή του αναγνώστη, καθώς διαπιστώνει ότι, από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις έπαιξαν με το χρέος παίζοντας με την τύχη της χώρας και οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην ξένη εξάρτηση.

Μίζες από το 1821

Και βέβαια, πάνω απ΄όλα, η ευθύνη των ημετέρων πολιτικών παρουσιάζεται ανάγλυφα. Οι αρχηγοί της Επανάστασης του ΄21 προσέφυγαν στους ξένους για να προμηθευθούν όπλα, βόλια, κανόνια και πλοία, προσφέροντας την Κρήτη η την Κύπρο ως ενέχυρο... Παντού όμως έβρισκαν πόρτες κλειστές.

Μόνο το 1823 οι « αγγλόφρονες» με επικεφαλής τον Μαυροκορδάτο θα σπεύσουν στην Αγγλία εξασφαλίζοντας δάνειο που προέβλεπε 800.000 στερλίνες , επιτόκιο 5% , χρόνο απόσβεσης τα 38 χρόνια και υποθήκη τα εθνικά κτήματα και όλα τα δημόσια έσοδα. Προσοχή. Η τιμή έκδοσης ήταν 59% . Δηλαδή η τότε λειψή Ελλάδα χρεώθηκε το ονομαστικό ποσό των 800.000 λιρών. Όμως , οι δανειζόμενοι πήραν στο χέρι μόνο το 59%, δηλαδή 472.000 λίρες γιατί προκρατήθηκαν τόκοι, χρεολύσια δύο ετών, μεσιτικά, έξοδα σύμβασης και προμήθειες- νεοελληνιστί «μίζες»... Στο τέλος έφθασαν στην επαναστατημένη χώρα μας 349.000 λίρες. Για να ακολούθησαν μετά και άλλες τέτοιες διευκολύνσεις.

Κανόνια που έσπαζαν με την πρώτη βολή

Όπως έγραψε ο Άγγλος Φιλλέλληνας Φίνλεϊ στους Τάϊμς του Λονδίνου « η ελληνική υπόθεση προδόθηκε στην Αγγλία... Τα κανόνια ήταν τόσο πρόχειρα κατασκευασμένα που με την πρώτη βολή έσπαζαν οι κυλιβάντες»! Επιπλέον, από τα πέντε πλοία που ναυπηγήθηκαν, το ένα από τα δύο μεγάλα κάηκε στον Τάμεση στις δοκιμές πλοήγησης, το άλλο μόλις βγήκε από τον Τάμεση παραλίγο να βουλιάξει και μετά τις επισκευές ήρθε στην Ελλάδα το 1828 για να τεθεί σε αχρηστία λόγω τεχνικών προβλημάτων. Από τα τρία μικρά, τα δύο έμειναν στο Λονδίνο ως ακατάλληλα. Το τρίτο από τα μικρά έφθασε στην Ελλάδα το 1829, αφού άλλαξε μηχανή και όταν η επανάσταση είχε τελειώσει...
Ο συγγραφέας αφηγείται την ιστορία των ελλειμμάτων σε όλες τις περιόδους του ταραχώδους νεοελληνικού δημοσίου βίου: Τα δάνεια του Όθωνα, η δημοσιονομική πραγματικότητα του Τρικούπη, η πτώχευση του 1893, ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος, η διαπλοκή του εξωτερικού δανεισμού και του ομογενειακού κεφαλαίου, ο διπλασιασμός της Ελλάδας με μικρότερο εξωτερικό δανεισμό, η εμπόλεμη περίοδος των εκτάκτων δαπανών χωρίς εξωτερικό δανεισμό, η Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Βενιζέλος, η ψυχροπολεμική αναδιάταξη και η μετακατοχική δημοσιονομική πορεία, ο υπερτριπλασιασμός του δημοσίου χρέους επί χούντας, η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης , η περίοδος του ΠΑΣΟΚ , η τριετία Κώστα Μητσοτάκη, η Πρωθυπουργία Κώστα Σημίτη, Η Ελλάδα στην ευρωζώνη, η περίοδος Κώστα Καραμανλή και η σημερινή κρίση.
Ο μελετητής- ένα Γενικό Λογιστήριο μόνος του- υποστηρίζει ότι «ο δικομματισμός διέφθειρε τη χώρα και, « αντί επιλόγου» , τελειώνει τη μελέτη του με συμπερασματικά στοιχεία για το ξετίναγμα του χρέους από το 1974 μέχρι σήμερα, αποδίδοντας σε κάθε πρωθυπουργό την ανάλογη ευθύνη, βάσει των αδιάψευστων αριθμών...

To βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μπατσιούλας.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)