12 Ιουλ 2013

ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ» ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΧΡΗΣΤΕΣ:Πως η NSA κατασκόπευε το διαδίκτυο με την συνεργασία της Microsoft



Guardian: Πως η NSA κατασκόπευε το διαδίκτυο με την συνεργασία της Microsoft

Με την αγαστή συνεργασία της Microsoft οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν τους χρήστες του διαδικτύου, παρακάμπτοντας ακόμη και την κρυπτογράφηση της ίδιας της εταιρείας, όπως αποκαλύπτει σε σημερινό, αποκλειστικό της δημοσίευμα, η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Τα αρχεία που παρείχε ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν, δείχνουν τον βαθμό συνεργασίας μεταξύ της Σίλικον Βάλεϊ και των μυστικών υπηρεσιών, την τελευταία τριετία και ρίχνουν φως στην έκταση του προγράμματος παρακολουθήσεων Prism που αποκαλύφθηκε από την Guardian και την Washington Post τον περασμένο μήνα.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι:

Η Microsoft βοήθησε την NSA να παρακάμψει την κρυπτογράφηση της εταιρείας, ώστε η υπηρεσία ασφάλειας να μπορεί να παρακολουθεί τις διαδικτυακές συνομιλίες στο νέο πόρταλ Outlook.com

Η NSA είχε ήδη πρόσβαση για τα email στο Outlook.com μεταξύ των οποίων και το Hotmail

H Microsoft είχε ήδη συνεργαστεί φέτος με το FBI για να επιτρέψει στην NSA ευκολότερη πρόσβαση μέσω του Prism στην υπηρεσία αποθήκευσης δεδομένων SkyDrive που έχει πάνω από 250.000.000 χρήστες παγκοσμίως.

Το υλικό που συλλέγονταν μέσω Prism κατά κανόνα χρησιμοποιούνταν τόσο από το FBI όσο και από την CIA, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι σε έγγραφο της NSA το πρόγραμμα περιγράφεται ως «ομαδικό σπορ».

Σε ανακοίνωσή της η Microsoft αναφέρει:

«Όταν αναβαθμίζουμε ή ενημερώνουμε προϊόντα, δεν απαλλασσόμαστε από την ανάγκη να συμμορφωνόμαστε με παρούσες ή μελλοντικές νόμιμες απαιτήσεις» ενώ υποστηρίζει ότι παρέχει στοιχεία πελατών μόνο μετά από κυβερνητικές εντολές και για συγκεκριμένους χρήστες ή λογαριασμούς.

Τον Ιούνιο, η Guardian αποκάλυψε ότι η NSA ισχυρίστηκε ότι είχε απευθείας πρόσβαση μέσω του προγράμματος Prism στα στυστήματα πολλών μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, όπως οι Microsoft, Skype, Apple, Google, Facebook και Yahoo.

Σε άλλη μια αποκάλυψη σχετικά με το πρόγραμμα παρακολουθήσεων από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ προχώρησε την Πέμπτη ο Guardian.

Όπως αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα, η Microsoft συνεργαζόταν στενά με τις αμερικανικές αρχές επιτρέποντας τους, μεταξύ άλλων, να επεμβαίνουν στην κωδικοποίηση των e-mail.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται στοιχεία που της παρείχε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, η Microsoft βοηθούσε το πρόγραμμα Prism να συγκεντρώνει ήχο και εικόνα από συζητήσεις μέσω Skype.

H αμερικανική εταιρία πάντως με νέα δήλωσή της διέψευσε τα όσα ανέφερε ο Guardian λέγοντας ότι παρείχε στοιχεία χρηστών μόνο μετά από επίσημα αιτήματα των αρχών. «Για να το ξεκαθαρίσουμε, η Microsoft δεν παρέχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση πρόσβαση έμμεση ή άμεση σε SkyDrive, Outlook.com, Skype ή οποιοδήποτε προϊόν της εταιρίας» αναφέρεται στη δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εταιρίας.